Kérdések és válaszok az autó általános karbantartásáról

Miket érdemes figyelni, karbantartani az autón ahhoz, hogy minél kisebb összeg legyen annak fenntartása?

 

Autónkat célszerű évente egyszer-kétszer, esetleg tavasszal és tél előtt átnézetni. Ha ezt megtesszük, még a kopó alkatrészek cseréje időben észlelhető, illetve elkerülhető, hogy feltorlódjanak a problémák és több százezer forintos javítással orvosolható csak a sok hiba.

A másik nagyon fontos rendszeres karbantartás az olajcsere, amit 1,5 évente vagy legalább 15.000 km-ként érdemes megcsináltatni, ugyanis ezzel biztosítjuk autónk motorjának hosszú élettartamát.

Bizonyos márkák ajánlják az akár 30.000 km futást is olajcserénként, de mi ezt nem javasoljuk, ilyen sok megtett km semmilyen motornak nem tesz jót. Hiába kapható mindenféle long-life olaj, a motornak ezzel a körülbelül 20 – 30.000 forintos kiadással (olajcserével, motor revízióval, munkadíjjal és anyagokkal együtt) hosszú éveket biztosíthatunk.

Még egy fontos dolog a vezérlés, vezérműszíj ellenőrzése és adott időközönként vagy megtett km után cserélése. Ezeket az értékeket a gyártók megadják, típusonként, pl.: 60 hónap vagy 120.000 megtett km. stb.

Általában egy hosszú ideig elhanyagolt, rendszertelenül szervizelt autókkal szokott előfordulni az, hogy addig húzzák a javítást amikor már sok alkatrész elkopott, elromlott, és ha sok tételt kell egyszerre cserélni, akkor sajnos összejönnek a magas javítási díjak.

Ezért mindenképpen javasoljuk, ha valami rendellenes dolgot észlelnek az autón, érdemes elhozni hozzánk, és mi megkeressük a hibát, ha kell kicseréljük az elkopott alkatrészt vagy körülbelül megmondjuk, még mennyit lehet elmenni pl. a következő fék javításáig.

Fontos még a jó minőségű üzemanyag, olaj és a jó ár/érték arányú alkatrész is.
Szervizünkben Castrol és Valvoline kenőanyagokat használunk, és mindig törekszünk a jó minőségű, de nem drága alkatrészek beszerzésére.

Keressenek minket facebookon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.